Hiermee bieden wij u de begroting voor het jaar 2025 aan. Het is de laatste begroting in de bestuursperiode 2022-2026 waarin bestuurlijke keuzes worden gemaakt. Het is goed gebruik in onze gemeente dat de begroting over het laatste jaar, in dit geval 2026, beleidsarm aan de gemeenteraad wordt voorgelegd.
We zien in de gemeente de effecten van de omslag van het denken in krimp naar het realiseren van groei. Door de toename van woningen ontvangt de gemeente meer OZB. Hetzelfde geldt voor de toename van het aantal toeristen. Dat biedt financiële mogelijkheden om voorzieningen in stand te houden. Wat de leefbaarheid ten goede komt. Zeer positief is ook het gegeven dat we meer leerlingen in het onderwijs krijgen dan verwacht. De jeugd is immers de toekomst. Het effect hiervan is wel dat er ruimtegebrek ontstaat in sommige scholen, waar de gemeente met de scholen oplossingen voor moet vinden. Groei gaat gepaard met groeipijnen.
De begroting 2025 kent een sluitend meerjarenperspectief waarbinnen ruimte is voor investeringen. Naast grote investeringen nemen we in deze begroting verschillende incidentele bestuurlijke voorstellen op. De begroting heeft daar ook ruimte voor. Met deze voorstellen blijven we werken aan een gemeente die volop in ontwikkeling is en waarin het fijn wonen, werken en recreëren is. We houden oog voor ontwikkeling en willen er zijn voor de inwoners die ondersteuning vragen.
Onze gemeente werkt samen met andere overheden en organisaties aan enkele grote projecten als de Nedersaksenlijn, het woonzorgakkoord, maar ook de veranderingen in de zorg vragen een andere manier van samenwerking van ons. Content zijn wij met het gegeven dat de Koning de Nedersaksenlijn in de Troonrede heeft benoemd en dat de Nedersaksenlijn op de politieke agenda staat. Wanneer deze wordt gerealiseerd, gaat dit grote invloed hebben op onze gemeente en haar inwoners. Dit biedt naar ons inzicht veel kansen, maar vraagt ook van het college, de gemeenteraad en de inwoners om na te denken waar Borger-Odoorn voor staat en hoe we onszelf zien over tien, twintig of dertig jaar. Uitdagingen in het kwalitatief en betaalbaar houden van de zorg vragen dit ook van ons. Een andere kijk op zorg vanuit het Rijk met een wens van ons om zorg toegankelijk en dichtbij te houden. Het meest aansprekende voorbeeld is de buurtkamer, maar ook het versterken van de sociale basis is hier een onderdeel van.
Niet alles is rooskleurig. Ondanks een sluitend meerjarenperspectief is het onduidelijk wat de plannen zijn van het nieuwe kabinet voor gemeenten, waar het gaat om de stijgende kosten van vergrijzing het behoud van voorzieningen in onze regio en de verwachte bezuinigingen die het Rijk moet maken. Daarnaast hebben we nog steeds te maken met een relatief hoog inflatiepercentage.
We zijn tevreden over de begroting die wij u voor 2025 presenteren. Een begroting met een sluitend meerjarenperspectief en ruimte voor noodzakelijke investeringen. Ondanks dat er zorgen zijn over de inflatie en de compensatie vanuit het Rijk.
College van burgemeester en wethouders